Back to top

Recuperarea după o recădere în dependenta jocurilor de noroc

Reluarea planului pentru jocuri după o recădere, respingerea tentației de a juca și întoarcerea acolo unde vrem să fim.

 

Probabil că ați văzut reclamele de la TV despre renunțarea la fumat. Aceea în care este arătat un tip care a renunțat de patru ori, de fiecare dată a fost în stare să se abțină de la fumat pentru un timp tot mai îndelungat și, în final, s-a eliberat cu totul , a renunțat complet și definitiv și și-a făcut viața așa cum a vrut el să fie.

Exact ca și oamenii care au fost în stare să renunțe la fumat, preluarea controlului asupra jucatului nu diferă cu nimic. Vor exista blocaje, rețineri, dar la fiecare renunțare vei avea tot mai multe de învățat și asta te va pregăti pentru renunțarea definitivă.

Probabil că deja cunoști bazele menținerii sub control a jucatului, dar iată în continuare o scurtă trecere în revistă, după care trecem mai departe la înlăturarea oricărei rețineri.

 

Bani lichizi și credite

 

Limitează accesul la bani – coboară limita zilnică de retragere de lichidități de la ATM, dă-ți cardurile bancare în grija unei persoane de încredere, consideră că salariul tău este virat într-un cont la care nu ai acces de la ATM. Efectuează-ți plățile facturilor printr-una din formele de internet banking. Fă-ți cumpărăturile de la magazin și plătește pentru benzină sau transport prin pay day – să ai pe cineva care să vină cu tine.

 

Limitează-ți expunerea la risc

 

Gândește-te când și unde jucai mai demult și evită să te expui riscului. Organizează-ți treburi de făcut în pauza de masă și după orele de serviciu/școală. Deplasează-te spre și dinspre serviciu pe rute care să evite locurile unde obișnuiești să îți petreci timpul liber.

Dezabonează-te de la toate buletinele informative, site-urile și e-mailurile care au legătură cu jocurile de noroc. Poți să ai în vedere instalarea unui software care să blocheze accesul la site-urile cu jocuri. Mai fă un pas și exclude-te de la cursele de cai, cazinouri sau pub-uri și cluburi unde obișnuiai să joci. Cluburile NSW (specializate în organizarea de excursii, mini-vacanțe n.t.) oferă acum o sumedenie de posibilități de a-ți ocupa timpul liber, urmând doar un simplu pas.

 

Planuri și preocupări

 

Jocurile de noroc sunt mari consumatoare de timp și energie, iar a înlătura această preocupare din viața ta presupune că va trebui să umpli cu altceva golurile lăsate, așa că propune-ți să devii mai activ fizic și mai sociabil. Fixează-ți cu prietenii momente și zile în care să faceți diverse activități, înscrie-te într-o clasă sau echipă de sport, dezvoltă-ți un hobby. Ai mare grijă să îți programezi activități pentru timpul tău liber – timp în care, mai demult, jucai la jocuri de noroc.

 

Ia-ți un instructor

 

Fie că e un prieten sau partener, doctorul tău sau un consilier profesionist, specialist în adicția jocurilor de noroc, găsește o persoană la care să poți merge și cu care să faci diverse lucruri împreună sau să îl poți suna la nevoie. Ai în vedere grupurile JA (jucătorii anonimi) și pune-ți numărul Gambling Help pe o tastă de formare rapidă a numărului – cineva care înțelege patima jocurilor de noroc este în permanență disponibil 24/24, 7/7.

 

Ce să faci când aluneci

 

Poticnelile sunt normale, ai făcut totul bine pentru câteva zile sau vreo două săptămâni, dar dacă te reîntorci la vechile obiceiuri să nu disperi: vezi ce s-a întâmplat și învață din asta.

 

Să ai imaginea clară

 

Întocmirea unor liste ne ajută mintea să proceseze informația și atunci când putem realiza ce s-a întâmplat, putem să luăm măsuri pentru a evita ca altă dată să facem aceleași greșeli. Aruncă o privire asupra a ceea ce s-a întâmplat prima dată când ai alunecat.

Ce te-a făcut să joci de data asta?

De unde a venit impulsul? Erai plictisit? Poate că nu ți-ai umplut suficient timpul liber disponibil?

Ce te-a determinat să te hotărăști să o faci?

 

Inventariază – fă liste

 

Întoarce-te la problemele adevărate, continuă să îți supraveghezi banii și notează fiecare leu pe care-l cheltuiești. Întreținerea unui buget te poate ajuta să rămâi concentrat pe adevărata valoare a banilor.

Întocmește o listă cu lucruri bune și rele legate de jocurile de noroc care ți-au scăpat de sub control.

Scrie o nouă listă în care să detaliezi cum te simți atunci când joci (bune și rele).

În cea de-a treia listă, scrie cum ți-ar place să fie viața ta, care sunt scopurile tale în viață.

Pe ultima listă, scrie pas cu pas despre ce anume ai avea nevoie ca să îți îndeplinești aceste scopuri. S-ar putea să fie vorba despre a te dedica unui nou hobby sau sport, să intri într-un club de carte, sau alte modalități de a-ți face noi prieteni, care nu joacă jocuri de noroc, astfel încât distracția fără a juca să facă parte din viața ta acum. Să îți creezi un nou buget poate fi, de asemenea, o bună idee.

Poți să îți înțelegi mai bine problema jucatului și te poți concentra mai bine pe scopul de a nu juca, dacă îți revezi listele zilnic.

S-ar putea ca nu totdeauna să fie evident faptul că jucatul tău sau al cuiva drag, este scăpat de sub control. Ține minte, chiar și persoanele care au probleme cu jocurile de noroc, au început ca și jucători de distracție, probabil la o ieșire ocazională cu prietenii după câteva pahare, în weekend. Nimeni nu a început ca jucător-problemă.

Mai mult decât atât, problemele cu jocurile de noroc se dezvoltă progresiv, astfel încât majoritatea oamenilor nici nu își dau seama de panta pe care au început să alunece.

Îți planifici partidele de joc, sau te duci la joc spontan? Joci în mod regulat? Cheltuiești mai mult de 5% din venitul săptămânal pe jocuri? Joci singur, sau rămâi la urmă, după ce toată lumea a plecat? Îți urmărești pierderile? Joci, probabil, ca să scapi de sentimente negative cum ar fi plictiseala, singurătatea, ori stresul? Acestea sunt doar semnale de avertizare pe care trebuie să le cauți, care îți pot sugera faptul că ai o problemă cu jocurile, sau că există riscul să se dezvolte.

Cel mai bine este să alegi să fii precaut și să cauți sfaturi, dacă ai îndoieli asupra stilului de joc pe care-l ai tu, sau o persoană dragă ție. Nu ai nimic de pierdut dacă ceri sfaturi, dar ai de pierdut enorm dacă te prefaci că totul este în regulă. Descoperirea din timp a problemelor cu jocurile de noroc, face ca tratamentul sau prevenția să fie mai rapide și mai ușoare, în majoritatea cazurilor. Ține minte: tratamentul este eficient în majoritatea cazurilor, chiar și pentru persoane care au ruginit jucând.

Așa că, dacă auzi clopoțeii de alarmă sunând în depărtare, acordă atenție apelului lor.

 

Atitudinea în recădere

 

Ține minte: o problemă cu jocurile de noroc poate merge în mai rău, înainte de a începe să se rezolve. Unii oameni care au probleme cu jocurile găsesc că este foarte greu să își țină sub control jucatul, sau să se oprească. Dacă persoana respectivă a avut un câștig mare în perioada de schimbare, problema nu mai pare să fie atât de urgentă.

Pentru cei care au lucrat cu succes pentru schimbare, nu este ceva neobișnuit ca un stimul neașteptat sau o acumulare de stres, să ducă la o recădere. Este greu să faci schimbări importante fără să faci nici măcar o greșeală. Recăderile sunt greu de suportat și ar trebui evitate pe cât posibil. Dar dacă tot se întâmplă, acestea nu trebuie să ducă la un dezastru.

Dacă intervine o recădere, scopul acelei persoane este să înceteze jucatul cât mai curând cu putință, să lucreze pe înțelegerea a ceea ce a condus la recădere și să își facă un plan pentru o mai bună abordare a declanșatorului care a dus la alunecarea în jucat.

Poate fi de ajutor tratarea cu seriozitate a recăderii, dar nu este un motiv care să ducă la disperare. Recăderea poate fi luată ca și o oportunitate de a învăța ceva, asupra căreia să se lucreze în echipă, dacă e posibil.

Oricum, dacă recăderile continuă să se întâmple și/sau persoana respectivă nu le ia în serios, trebuie să înțeleagă că nu se mai află în procesul de schimbare. Au alunecat înapoi în etapa 1 sau 2. Acțiunile tale trebuie să se potrivească etapei de schimbare în care se află aceștia.

Unii oameni se opresc din jucat, dar îl înlocuiesc cu băutul sau cu drogurile, statul excesiv pe internet, cumpărăturile sau alte probleme de comportament. Aceste comportamente trebuie discutate cu un terapeut, pentru a fi sigur că persoana nu a înlocuit pur și simplu această problemă cu alta.

Unele familii găsesc că este greu de crezut că simpla consiliere va ajuta în timpul acestei etape dificile. Cu toate astea, pentru majoritatea oamenilor ajută.

A da ajutor persoanei pentru a-și asuma responsabilitatea

 

Oamenii sunt mult mai dispuși să se ocupe de propriile probleme cu jocurile de noroc atunci când simt durerea pe care o provoacă jucatul lor. Bineînțeles, ajutorul și suportul tău sunt importante pentru persoanele care au probleme cu jucatul. Dar rezolvarea problemei rămâne totuși în propria responsabilitate. Numai el sau ea pot decide oprirea sau reducerea jucatului.

Cel mai bun mod de a ajuta este acela de a fi înțelegător dar hotărât. Spune-i persoanei că dacă primește ajutor, e posibil să se schimbe și să preia controlul. Adu-i la cunoștință persoanei că nu trebuie să fie singură în lupta cu această problemă.

Unele familii consideră că trebuie să plătească persoanei respective datoriile făcute la jocuri, pentru a le proteja reputația. E posibil să vrea să îi ajute pe membri de familie care au avut de suferit de pe urma acțiunilor persoanei respective. Dacă plătești datoriile jucătorului, s-ar putea să-i transmiți mesajul că cineva îi va plăti “cauțiunea” dacă va intra vreodată în bucluc. Aceasta uneori va îndemna persoana respectivă să joace din nou.

Dacă îi acorzi sprijin financiar, insistă ca persoana să primească și consiliere pentru ajutor. Dacă îi dai împrumut bani, spune-i persoanei că va trebui să-i dea înapoi, chiar și în sume mici, săptămânal. Multe familii au probleme făcând aceasta și au nevoie de sfaturi de la un îndrumător sau un consilier. Ferește-te să-i dai persoanei bani direct, deoarece acest lucru poate declanșa pofta de a juca din nou.

“Iubirea dură” poate ajuta persoana jucătoare să țină piept costurilor provocate de jucat. De exemplu:

 

  • Determină persoana respectivă să dea piept cu șeful/șefa atunci când a lipsit sau a întârziat;
  • Cere-i persoanei să aibă grijă de treburile și responsabilitățile familiei;
  • Nu minți ca să protejezi acea persoană;
  • Nu căuta scuze pentru persoana care merge la jocuri de noroc;
  •  Nu sprijini persoana care a suferit pierderi din cauza jocurilor de noroc, sau alte necazuri pe care jucatul problematic i le-a creat;
  • Nu lua persoana la sau de la jocurile de noroc;
  • Nu juca cu persoana respectiva.

 

În unele cazuri e posibil ca aceste sugestii să nu poată fi duse la îndeplinire, deoarece procedând astfel, putem determina acea persoană să îți facă rău sie însăși, sau să devină violentă cu alții.

 

Comunicarea în mod clar

 

Este important să-i spunem persoanei despre felul în care comportamentul lui/ei afectează familia. Oamenii care au probleme cu jocurile de noroc intră adesea în consiliere pentru că sunt încurajați de către membri familiei să o facă. S-ar putea să vrei să cauți tu însuți ajutorul unui consilier, înainte de a încerca să faci asta.

 

Sfaturi familiei, pentru o bună comunicare

 

  • Concentrează-te pe modul specific în care jucatul te afectează pe tine. Fii direct și folosește expresia “EU” pentru a împărtăși fapte și trăiri. De exemplu: “EU mă simt rănit când nu ajungi acasă la ora la care ai spus că ajungi”, “EU sunt supărat când nu avem bani să plătim facturile, din cauza jucatului tău”,“EU sunt speriat de datoriile pe care le-ai făcut jucând”;
  • Stai calm. Încearcă să nu condamni, să cerți sau să faci morală. Nu ajută. Dă-i de înțeles persoanei că aduni informații și cauți ajutor pentru tine însuți;
  • Nu amenința – dar fă acea persoană să înțeleagă ce vei face dacă va continua să joace. Fii pregătit să faci întocmai. Este posibil ca acea persoană să fi auzit că ai mai rostit amenințări și înainte și s-ar putea să nu creadă că vei trece la fapte;
  • Furnizează informații de ajutor. Arată-te disponibil să ajuți persoana ca să obțină ajutor. Învață despre serviciile de consiliere pe probleme de jocuri de noroc și oferă-i persoanei respective resurse cum ar fi informații de autoajutorare, cărți și materiale video;
  • Ai răbdare. Schimbarea cere timp. Nu te aștepta ca imediat, persoana respectivă să accepte problema, sau să admită faptul că are nevoie de ajutor. Continuă să sădești semințele schimbării. Spune-i persoanei că a trece la fapte va duce la mai puține conflicte cu familia și la mai puțin stres.

Urmărește gândurile depresive sau de suicid la persoanele care joacă jocuri de noroc, la tine și la ceilalți membri ai familiei.