Back to top

Întrebări și răspunsuri despre jucătorii anonimi

Ce este Dependenţ​a de  jocurile de noroc?

Explicaţia care pare cea mai acceptabilă pentru membrii JUCĂTORILOR ANONIMI  este că Dependența de  jocurile de noroc este o boală, progresivă în caracterul său, care nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control . Înainte de a veni la Jucătorii Anonimi , mulți jucători compulsivi aveau un moral scăzut . Conceptul Jucătorilor Anonimi  este că jucătorii dependenţi compulsiv sunt oameni într-adevăr foarte bolnavi  care se pot  recupera dacă vor urma, în măsura capacităților fiecăruia, un program simplu care s-a dovedit de succes pentru mii de alţi oameni  cu aceeași problemă  legată de jocurile de noroc.

Care este primul lucru pe care un jucător compulsiv ar trebui să-l facă pentru a opri jocurile de noroc?

Orice jucător compulsiv trebuie să fie dispus să accepte faptul că el sau ea este prins în strânsoare de o boală progresivă şi are o dorință de a se recupera . Experienţa noastră a arătat că  programul va lucra întotdeauna pentru orice persoană care are o dorinţă de a opri jocurile de noroc. Cu toate acestea, nu va funcţiona pentru o persoană care nu se va confrunta onest si fățiș cu faptele despre această boală.

Cum pot vă puteţi da seama dacă sunteţi un jucă​tor compulsiv?

Doar fiecare dintre noi  poate să ajungă la această concluzie. Cei mai mulţi oameni se îndreaptă spre  Jucătorii Anonimi  atunci când sunt dispuși  să admită că jocurile de noroc i-au făcut să ajunga la “fundul propriului sac”. De asemenea, la Jucătorii Anonimi, un jucător compulsiv este descris ca o persoană a cărei  dependență de jocurile de noroc a provocat în creştere şi în continuare probleme în orice aspect al vieții lui sau a ei. Mulţi membri ai Jucătorilor Anonimi  au trecut prin experiențe terifiante  înainte de a accepta  ajutorul. Alţii s-au confruntat cu o deteriorare lentă și  subtilă, care în cele din urmă i-a adus până la punctul în care au  admis înfrângerea.

Poate un jucător compulsiv sa mai joace vreodată  în mod normal din nou?

Nu. Primul pariu la un jucător compulsiv este aceeași problemă  ca primul  pahar  pentru  un alcoolic. Mai devreme sau mai târziu el sau ea cade înapoi în acelaşi tipar vechi și distructiv. Odată ce o persoană a trecut linia invizibilă în a juca iresponsabil și necontrolat el sau ea nu pare niciodată să-şi recâştige controlul. După câteva luni de abstinență, unii dintre membrii noştri au încercat  experimentarea unui pariu mic, întotdeauna cu rezultate dezastruoase. Obsesia veche  inevitabil s-a întors. Experienţa noastră, a Jucătorilor Anonimi  pare să indice aceste alternative: continuarea jocului cu riscul deteriorării progresive sau oprirea jocului  şi dezvoltarea  unei  modalități mai bune de viaţă.

De ce un jucător compulsiv nu poate folosi pur si simplu  puterea voinţ​ei pentru a opri jocurile de noroc?

Noi credem că cei mai mulţi oameni, în cazul în care sunt onesti cu ei inșisi , vor recunoaşte lipsa lor de putere pentru a rezolva anumite probleme. Când vine vorba de jocuri de noroc, noi am cunoscut mulţi jucatori cu probleme, care au putut să se abţină pentru o anumita perioadă de  timp ,mai mică sau mai mare, dar când au fost prinși cu garda jos şi în contextul anumitor circumstanţe, au început să joace fără să se gândească  la consecinţe. Bazându-se doar pe puterea voinţei, au  cedat in faţa unui motiv banal pentru plasarea unui pariu. Am constatat că puterea şi autocunoaşterea nu vor ajuta în acele momente, dar aderarea la anumite principii spirituale pare a rezolva problemele noastre. Majoritatea dintre noi simţim că este nevoie de o credinţă într-o Putere mai mare decât a noastră  pentru a ne susţine dorinţa de a ne abţine de la jocurile de noroc.

Membrii Jucătorilor Anonimi  merg în locuri unde sunt jocuri de noroc pentru a ajuta foști membri care încă mai joacă?

Nu. Familiile şi prietenii persoanelor acestor oameni  ne-au cerut să intervenim, dar niciodată nu am fost în măsură să fim de vreun ajutor real. De fapt, uneori am simțit ca am întarziat  recuperarea ulterioară a unui membru  oferindu-i  această atenţie nesolicitată. Totul merge înapoi la principiul de bază conform căruia  un jucător ar trebui să doresacă ajutorul  înainte ca el sau ea sa fie  abordat de noi.

Mă joc doar periodic . Am nevoie de Jucătorii Anonimi?

Da. Jucătorii compulsivi, care s-au alăturat Jucătorilor Anonimi  ne spun că, deşi întoarcerile lor la  jocurile de noroc au fost periodice, în intervalele dintre aceste  perioade nu au avut o  gândire constructivă. Simptomatica pentru aceste perioade au fost nervozitate, iritabilitate, frustrare, indecizie şi o deteriorare  continuă a relaţiilor personale. Aceşti oameni au găsit adesea in programul  Jucătorilor Anonimi  soluția pentru eliminarea unor  defecte de caracter şi un ghid pentru progresul moral în viaţa lor.A juca un joc de noroc, pentru un jucător compulsiv este definit după cum urmează: orice pariu sau joc, pentru sine sau alţii, fie pentru bani sau nu, indiferent  cât de uşoar sau nesemnificativ, în cazul în care rezultatul este incert sau depinde de șansă sau "de pricepere " înseamnă un joc de noroc.

Dacă mă alătur Jucătorilor Anonimi  nu va ști toată lumea ca eu sunt un jucător  compulsiv?

Cei mai mulţi oameni și-au făcut un nume pentru ei însăși ca “jucători cu drepturi depline” în momentul în care au apelat la Jucătorii  Anonimi. Jocurile de noroc  nu erau  de obicei  un secret bine păstrat. Ar fi neobişnuit în cazul în care vestea bună a abstinenței lor de la jocurile de noroc să nu  provoace comentarii. Cu toate acestea, nicio divulgare a oricărei  afilieri cu Jucătorii Anonimi nu poate fi facută pe bună dreptate de oricine, ci  doar de  membrii  însăși. Chiar şi atunci ar trebui făcută astfel încât să nu producă  greutăți sau neajunsuri in comunitatea  Jucătorilor Anonimi .

În cazul în care voi opri jocurile de noroc nu-mi va fi dificilă păstrarea unor afaceri dorite şi a unor contacte sociale?

Credem că nu. Multe dintre afacerile  lumii, de orice natură se fac fără a beneficia de pariuri monetare. Mulţi dintre liderii noştri în afaceri şi în viaţa profesională au atins un mare success  fără să ştie o “carte” a altuia sau cum aleargă caii  în jurul pistei. În zona de relații sociale, noul venit va găsi în curând o apreciere a multor activităţi placute si stimulative disponibile - departe de tot ce este asociat la distanţă cu jocurile de noroc.

Cum poate cineva sa opreasca jocurile de noroc prin programul Jucătorilor Anonimi ?

Unii fac acest lucru prin aducerea unei  schimbări de caracter progresivă în sine. Acest lucru poate fi realizat prin încrederea în-şi urmarea-conceptelor de bază ale  Programului de recuperare a Jucătorilor Anonimi . Nu există nici o cale mai scurtă în obţinerea acestei credinţe şi înţelegeri. Recuperarea  în urma unuia dintre cele mai năucitoare, insidioase si  compulsive  vicii va necesita un efort. ONESTITATE, MINTE DESCHISĂ  şi VOINTĂ  sunt cuvintele-cheie în recuperarea noastră.

Poate o persoană sa se recupereze de la sine însăși prin citirea literaturii Jucătorilor Anonimi  sau a unor cărti medicale pe problema viciului jocurilor de noroc?

Uneori, dar nu de obicei. Programul Jucătorilor Anonimi  funcţionează cel mai bine pentru un individ , atunci când este recunoscut şi acceptat ca un program care implică alte persoane. În  interacționarea cu alți jucători compulsivi într-un grup al Jucătorilor Anonimi  individul pare a găsi înţelegerea şi sprijinul necesare. Ei  sunt  capabili  să vorbească de trecutul lor si de  experienţele şi problemele prezente într-o zonă în  care se simt  confortabil şi acceptați. În loc de a se simţi singuri şi neînţeleși , se simt necesari şi acceptați.

Jucătorii anonimi consideră jucatul  compulsiv de jocuri de noroc ca un viciu?

Nu.

Este important să stim de ce am jucat ?

Probabil, însă în măsura în care au oprit de jocurile  de noroc,mulţi membri ai Jucătorilor Anonimi  au intrat in abstinență  fără să stie exact de ce au  jucat pana atunci .

Care sunt unele caracteristici ale unei persoane care este un jucător compulsiv?

* INCAPACITATEA ŞI REFUZUL DE A ACCEPTA REALITATEA. Prin urmare, evadarea în lumea de vis a jocurilor de noroc. * INSTABILITATE EMOTIONALĂ. Un jucător compulsiv,constată el sau ea, se simte confortabil emoțional  numai atunci când este "în acţiune". Nu este neobişnuit să auzi un membru al Jucătorilor anonimi care spune: "singurul loc unde am simțit cu adevărat că-mi aparţine era cel de la masa de poker. M-am simţit sigur şi confortabil. Nu mi s-au cerut mari eforturi . Ştiam că este distructiv pentru mine, dar în acelaşi timp, am avut si un anumit sentiment de securitate."* IMATURITATE. O dorință de a obține toate lucrurile bune din viață fără  un efort prea mare  pare a fi modelul de caracter comun al  jucătorilor dependenţi. Mulţi membri ai Jucătorilor Anonimi  acceptă faptul că nu erau dispuși să se maturizeze.În subconștient ei au simţit  că ar putea evita responsabilitatea matura, prin pariere pe roata unei rulete sau prin întoarcerea unei cărți de joc, şi astfel  lupta de a scăpa de responsabilitate în cele din urmă a devenit o obsesie subconştientă.

De asemenea, un jucător compulsiv pare să aiba o mare dorință de a da "marea lovitură " şi are nevoie de sentimentul  de a fi Atotputernic. Jucătorul compulsiv este dispus să facă orice (adesea cu caracter antisocial) pentru a menţine imaginea pe care el sau ea vrea să fie vazută de alții .

Apoi, există o teorie conform căreia jucătorii de noroc compulsivi,in subconstient, vor să piardă pentru a se pedepsi pe ei înşişi. Există multe dovezi care să sprijine această teorie.

Ce este lumea de vis a unui jucător compulsiv?

Aceasta este o altă caracteristică comună a jucătorilor compulsivi. O mulţime de timp este petrecut pentru a crea imagini ale lucrurilor minunate pe care le vor face când vor da “marea lovitură”. Ei adesea se văd  ca niste oameni destul de filantropici şi fermecători. Ei pot visa că vor dărui  familiei şi prietenilor mașini noi, blănuri, gadget-uri şi alte obiecte de lux. Jucătorii  compulsivi au  imaginea că vor duce o viaţă plăcută, posibilă prin sumele imense de bani pe care le vor câstiga prin sistemul lor de joc.Slujitori, penthouse-uri, haine frumoase, prieteni fermecători, iahturi şi excursii în toată lumea sunt câteva dintre lucrurile minunate care sunt chiar după colţ, după câstigarea unor sume mari de bani.

Patetic, cu toate acestea, nu pare să existe niciodată un câstig suficient de mare pentru a face chiar si cel mai mic vis să devină realitate. Atunci când jucătorii compulsivi “dau lovitura”,ei joacă in continuare  pentru a visa lucruri și mai mari . Atunci când nu reuşesc, ei joacă în disperare iar adâncimea  nenorocirii lor este nebănuită pe masură ce lumea lor de vis se prabușește . Din păcate, ei se vor lupta să aibă și mai multe vise, şi desigur vor suferi și mai multă nenorocire. Nimeni nu îi poate convinge  că marea lor schemă nu se va întimpla într-o zi .Ei cred că vor, pentru că fara această lume de vis, viaţa pentru ei nu ar fi tolerabilă.

Nu este Dependenta de jocurile de noroc în esenţă o problemă financiară?

Nu, jocul compulsiv este o problemă emoţională. O persoană prinsă în strânsoare de această boală creează munţi de probleme aparent de nerezolvat. Desigur, problemele financiare apar, dar de asemenea si probleme familiale, la locul de muncă sau probleme legale si juridice. Jucătorii compulsivi descoperă ca și-au  pierdut prietenii  şi rudele îi resping. Din multele probleme grave create, problemele financiare par mai simplu de rezolvat. Atunci când un jucător compulsiv se alatură Jucătorilor Anonimi  şi intră in abstinență ,veniturile lor de obicei cresc şi nu mai există pierderile financiare cauzate de jocurile de noroc, şi în foarte scurt timp, presiunile financiare încep să fie eliberate.Membrii Jucătorilor Anonimi  au constatat că cel mai bun drum pentru redresarea financiară este prin muncă si rambursarea datoriile noastre. Falimentul,împrumutul și/sau împrumuturile de bani(planuri de salvare) în Jucatorii Anonimi sunt în detrimentul recuperării noastre şi nu ar trebui să aibă loc.

Problema cea mai dificilă şi mai mare consumatoare de timp cu care se va confrunta un jucător in abstinență  este de a aduce o schimbare propriului caracter. Majoritatea membrilor Jucătorilor Anonimi privesc acest lucru ca fiind cea mai mare provocare,la care ar trebui să lucreze imediat şi să continue pe tot parcursul  vieții.

Cine se poate alătura Jucătorilor Anonimi ?

Oricine care are dorinţa de a se opri din jucat.Nu există alte reguli sau regulamente privind aderarea la Jucătorii Anonimi .

Cât costă să te alături Jucătorilor Anonimi ?

Nu există nici o evaluăre în legătură cu calitatea de membru al Jucatorilor Anonimi . Noul venit nu  semneaza  nimic şi se angajează cu nimic. Cu toate acestea, avem anumite cheltuieli legate de întâlnirile noastre de grup şi facilităţile noastre de servicii. Deoarece comunitatea noastra, a Jucatorilor anonimi, în mod tradiţional, s-a autosustinut, a refuzat orice contribuţie externa, aceste cheltuieli sunt suportate prin intermediul sprijinului  financiar voluntar al membrilor. Experienţa a arătat că acceptarea acestor responsabilitati financiare este o parte vitala a procesului nostru de crestere individuala si de grup.

De ce sunt anonimi membrii Jucătorilor Anonimi ?

Anonimatul are o mare valoare practică în menţinerea unităţii în comunitatea noastră.Prin practicarea anonimatului  la nivel de presă, radio, film şi televiziune am eliminat posibilitatea ca faima si recunoașterea să  fie acordată fiecărui membru; prin urmare, nu ne-am  confruntat cu mari lupte interne pentru putere şi prestigiu, lupte care s-ar  dovedi extrem de dăunatoare pentru unitatea noastră esenţială.

Anonimatul are o mare valoare în atragerea de noi membri,care,iniţial, ar putea simți o anumită stigmatizare a problemei lor.Prin urmare, garantăm noilor veniți  anonimatul pe care și-l doresc.

Mai important, am început să realizăm că anonimatul are o semnificaţie spirituală extraordinară. Reprezintă o  amintire puternică că trebuie sa plasăm mereu principiile deasupra personalităților.

Supravieţuirea noastră ca indivizi cere ca să renunțăm la satisfacţia personală... astfel încât  mişcarea noastră a Jucătorilor Anonimi nu doar promovează,ci și încearcă să practice adevărata smerenie  şi printr-o smerenie si mai mare este posibil sa trăim în pace şi securitate pentru toţi anii care vor veni.

Este comunitatea Jucătorilor Anonimi o societate religioasă?

Nu. Membrii Jucătorilor Anonimi provin din rândul multor credinţe religioase și de asemenea și din rândul  agnosticilor şi ateilor.Având în vedere că aderarea la Jucătorii Anonimi nu necesită  anumite convingeri religioase ca o condiție de aderare, aceasta nu poate fi descrisă ca o societate religioasă. Programul de recuperare al Jucătorilor Anonimi se bazează pe acceptarea anumitor valori spirituale, dar fiecare membru este liber să interpreteze aceste principii asa cum alege el.