Back to top

Întrebări și răspunsuri despre jucătorii anonimi

Ce este Dependenta de  jocurile de noroc?

Explicaţia care pare cea mai acceptabila pentru membrii JUCATORILOR ANONIMI  este că Dependenta de  jocurile de noroc este o boală, progresivă în caracterul său, care nu poate fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control . Înainte de a veni la Jucatorii Anonimi , multi jucatori compulsivi aveau un moral scazut . Conceptul Jucatorilo Anonimi  este că jucătorii dependenţi compulsiv sunt oameni într-adevăr foarte bolnavi  care se pot  recupera dacă vor urma , in masura capacitatilor fiecaruia , un program simplu care s-a dovedit de succes pentru mii de alţi oameni  cu aceeasi problema  legata de jocurile de noroc.

Care este primul lucru pe care un jucător compulsiv ar trebui să-l facă pentru a opri jocuri de noroc?

Orice Jucător compulsiv trebuie să fie dispus să accepte faptul că el sau ea este prins în stransoare de o boală progresivă şi are o dorinta de a se recupera . Experienţa noastră a arătat că  programul va lucra întotdeauna pentru orice persoană care are o dorinţă de a opri jocurile de noroc. Cu toate acestea, nu va funcţiona pentru o persoana care nu se va confrunta onest si fatis cu faptele despre această boală.

Cum pot vă puteti da seama dacă sunteţi un jucator compulsiv?

Doar fiecare dintre noi  poate sa ajunga la aceasta concluzie. Cei mai mulţi oameni se indrepta spre  Jucatorii Anonimi  atunci când sunt dispusi  să admită că jocurile de noroc i-au facut sa ajunga la “fundul propriului sac”. De asemenea, la Jucatorii Anonimi, un jucator compulsiv este descris ca o persoană a cărei  dependentă de jocurile de noroc a provocat în creştere şi în continuare probleme în orice aspect al vietii lui sau a ei. Mulţi membri ai Jucatorilor Anonimi  au trecut prin experiente terifiante  înainte de a accepta  ajutorul. Alţii s-au confruntat cu o deteriorare lenta si  subtila, care în cele din urmă i-au adus până la punctul in care au  admis înfrângerea.

Poate un jucator compulsiv sa mai joace vreodată  în mod normal din nou?

Nu. Primul pariu la un jucător compulsiv este aceeasi problema  ca primul  pahar  pentru  un alcoolic. Mai devreme sau mai târziu el sau ea cade înapoi în acelaşi tipar vechi si distructiv. Odată ce o persoană a trecut linia invizibila în a juca iresponsabil si necontrolat el sau ea nu pare niciodata să-şi recâştige controlul. După câteva luni de abstinenta , unii dintre membrii noştri au încercat  experimentarea unui pariu mic, întotdeauna cu rezultate dezastruoase. Obsesia veche  inevitabil s-a întors. Experienţa noastră , a Jucatorilor Anonimi  pare să indice aceste alternative: continuarea jocului cu riscul deteriorarii progresive sau oprirea jocului  şi dezvoltarea  unei  modalitati mai bune de viaţă.

De ce un jucator compulsiv nu poate folosi pur si simplu  puterea vointei pentru a opri jocurile de noroc?

Noi credem că cei mai mulţi oameni, în cazul în care sunt onesti cu ei insasi  , vor recunoaşte lipsa lor de putere pentru a rezolva anumite probleme. Când vine vorba de jocuri de noroc, noi am cunoscut multi jucatori cu probleme, care au putut să se abţină pentru o anumita perioada de  timp ,mai mica sau mai mare , dar cand au fost prinsi cu garda jos şi în contextual anumitor circumstanţe, au început să joace fără sa se gandeasca  la consecinţe. Bazandu-se doar pe puterea vointei ,au  cedat in fata unui motiv banal pentru plasarea unui pariu. Am constatat că puterea şi autocunoaşterea nu va ajuta in acele momente , dar aderarea la anumite principii spirituale par a rezolva problemele noastre. Majoritatea dintre noi simtim ca este nevoie de o credinţa într-o Putere mai mare decât a noastra   pentru a ne susţine dorinţa de a ne abţine de la jocurile de noroc.

Membrii Jucatorilor Anonimi  merg în locuri unde sunt jocuri de noroc pentru a ajuta foști membri care încă mai joaca?

Nu. Familiile şi prietenii persoanelor acestor oameni  ne-au cerut să intervenim, dar niciodată nu am fost în măsură să fim de vreun ajutor real. De fapt, uneori am simtit ca am intarziat  recuperarea ulterioara a unui membru  oferindu-i  această atenţie nesolicitata. Totul merge înapoi la principiul de bază conform caruia  un jucător ar trebui să doresca ajutorul  înainte ca el sau ea sa fie  abordat de noi.

Mă joc doar periodic . Am nevoie de Jucatorii Anonimi?

Da. Jucatorii compulsivi, care s-au alăturat Jucatorilor Anonimi  ne spun că, deşi intoarcerile lor la  jocuri de noroc au fost periodice, in intervalele dintre aceste  perioade nu au avut o  gândire constructiva. Simptomatica pentru aceste perioade au fost nervozitate, iritabilitate, frustrare, indecizia şi o deteriorare  continua a relaţiile personale. Aceşti oameni au găsit adesea in programul  Jucatorilor Anonimi  solutia pentru eliminarea unor  defecte de caracter şi un ghid pentru progresul moral în viaţa lor.A juca un joc de noroc  , pentru un jucător compulsiv este definit după cum urmează: orice pariu sau joc , pentru sine sau alţii, fie pentru bani sau nu, indiferent  cât de uşoar sau nesemnificativ, în cazul în care rezultatul este incert sau depinde de sansa sau "de pricepere " inseamna un joc de noroc .

Dacă mă alătur Jucatorilor Anonimi  nu va sti toată lumea ca eu sunt un jucator  compulsiv?

Cei mai mulţi oameni si-au  făcut un nume pentru ei insasi ca “jucatori cu drepturi depline” in momentul in care au apelat la Jucatorii Anonimi . Jocurile de noroc  nu erau  de obicei  un secret bine păstrat. Ar fi neobişnuit în cazul în care vestea bună a abstinentei lor  de la jocurile de noroc sa nu  provoace comentarii. Cu toate acestea, nici o divulgare a oricarei  afilieri cu Jucatorii Anonimi nu poate fi facuta pe buna dreptate de oricine , ci  doar de  membrii  insasi. Chiar şi atunci ar trebui facuta astfel incat sa nu produca greutati sau neajunsuri in comunitatea  Jucatorilor Anonimi .

În cazul în care voi opri jocurile de noroc nu-mi va fi dificila pastrarea unor afaceri dorite şi a unor contacte sociale?

Credem că nu. Multe dintre afacerile  lumii , de orice natura se fac fără a beneficia de pariuri monetare. Mulţi dintre liderii noştri în afaceri şi in viaţa profesională au atins un mare success  fără să ştie o “carte” a altuia sau cum alearga caii  în jurul pistei. În zona de relatii sociale, noul venit va găsi în curând o apreciere a multor activităţi placate si stimulative disponibile - departe de tot ce este asociat la distanţă cu jocurile de noroc.

Cum poate cineva sa opreasca jocurile de noroc prin programul Jucatorilor Anonimi ?

Unii fac acest lucru prin aducerea unei  schimbari de caracter progresiva în sine. Acest lucru poate fi realizat prin increderea  în-şi urmarea-conceptelor de bază ale  Programului de recuperare a Jucatorilor Anonimi . Nu există nici o cale mai scurta în obţinerea acestei credinţe şi înţelegeri. Recuperarea  in urma unuia dintre cele mai naucitoare, insidioase si  compulsive  vicii va necesita un efort . ONESTITATE, MINTE DESCHISA  şi VOINTA  sunt cuvintele-cheie în recuperarea noastra .

Poate o persoană sa se recupereze de la sine insasi prin citirea literaturii Jucatorilor Anonimi  sau a unor carti medicale pe problema de Viciului jocurilor de noroc?

Uneori, dar nu de obicei. Programul Jucatorilor Anonimi  funcţionează cel mai bine pentru un individ , atunci când este recunoscut şi acceptat ca un program care implică alte persoane. In  interactionarea cu alti jucători compulsivi într-un grup al Jucatorilor Anonimi  individul pare a găsi înţelegerea şi sprijinul necesar. Ei  sunt  capabili  să vorbesca de trecutul lor si de  experienţele şi problemele prezente într-o zonă în  care se simt   confortabil şi acceptati. În loc de a se simţi singuri şi neînţelesi , se simt necesari şi acceptati.

Jucatorii anonimi  considera jucatul  compulsiv de jocuir de noroc ca un viciu?

Nu.

Este important sa stim de ce am jucat ?

Probabil, însă in măsura in care au oprit de jocurile  de noroc, mulţi membri ai Jucatorilor Anonimi  au intrat in abstinenta  fără sa stie exact  de ce au  jucat pana atunci .

Care sunt unele caracteristici ale unei persoane care este un jucator compulsiv?

* INCAPACITATEA ŞI REFUZUL DE A ACCEPTA REALITATEA. Prin urmare, evadarea in lumea de vis a jocurilor de noroc. * INSTABILITATE EMOTIONALA. Un jucător compulsiv,constată el sau ea, se simte confortabil emotional  numai atunci când este "în acţiune". Nu este neobişnuit să auzi un membru al Jucatorilor anonimi care spune: "singurul loc unde am simtit cu adevarat ca-mi aparţine era cel de la masa de poker. M-am simţit sigur şi confortabil. Nu mi s-au cerut mari eforturi . Ştiam că este distructiv pentru mine, dar în acelaşi timp, am avut si un anumit sentiment de securitate."* IMATURITATE. O dorinta de a obtine toate lucrurile bune din viata fara  un efort prea mare  pare a fi modelul de caracter comun al  jucătorilor dependenţi. Mulţi membri ai Jucatorilor Anonimi  accepta faptul că nu erau dispusi să se maturizeze . In subconstient ei au simţit ei ar putea evita responsabilitatea matura de pariere pe roată unei rulete sau prin intoarcerea unei carti de joc , şi astfel  lupta de a scăpa de responsabilitat în cele din urmă a devenit o obsesie subconştienta.

De asemenea, un jucător compulsiv pare sa aiba o mare dorinta de a da "marea lovitura " şi are nevoie de sentimentul  de a fi Atotputernic. Jucătorul compulsiv este dispus sa faca orice (adesea cu caracter antisocial) pentru a menţine imaginea pe care el sau ea vrea să o vada altii .

Apoi, există o teorie conform careia jucatorii de noroc compulsiv in subconstient vor să piarda pentru a se pedepsi pe ei înşişi. Există multe dovezi care să sprijine această teorie.

Ce este lumea de vis a unui jucător compulsiv?

Aceasta este o altă caracteristică comună de jucatorilor compulsive . O mulţime de timp este petrecut pentru a crea  imagini ale lucrurilor minunate pe care le vor face cand vor da “marea lovitura”. Ei adesea se văd  ca niste oameni destul de filantropici şi fermecători . Ei pot visa ca vor darui  familiei şi prietenilor masini noi, blanuri , gadget-uri şi alte obiecte de lux. Jucatorii  compulsive au  imaginea ca vor duce o viaţă plăcută , posibila prin sumele imense de bani pe care le vor castiga prin sistemul lor de joc. Slujitori, penthouse-uri, haine frumoase, prieteni fermecatori , iahturi şi excursii in toata lumea sunt câteva dintre lucrurile minunate care sunt chiar după colţ, după castigarea unor sume mari de bani.

Patetic, cu toate acestea,  nu pare sa existe niciodata un  castig suficient  de mare pentru a face chiar si  cel mai mic vis sa devina  realitate. Atunci  cand jucatorii compulsivi “dau lovitura” , ei joaca in continuare  pentru a visa lucruri si mai mari . Atunci când nu reuşesc, ei joaca in disperare iar adancimea  nenorocirii lor este nebanuita pe masura ce lumea lor de vis se prabuseste . Din păcate, ei se vor lupta sa  aiba si mai multe vise, şi desigur vor suferi si mai multa nenorocire . Nimeni nu ii poate convinge  că marea lor schema nu se va intimpla intr-o zi .Ei  cred că vor, pentru ca fara această lume de vis, viaţa pentru ei nu ar tolerabila.

Nu este Dependenta de jocurile de noroc în esenţă o problemă financiară?

Nu, jocul compulsiv este o problemă emoţională. O persoană prinsa în strânsoare de această boală creează munţi de probleme aparent de nerezolvat . Desigur, problemele financiare apar, dar de asemenea si probleme familiale, la locul de muncă sau probleme legale si  juridice. Jucatorii compulsivi descopera ca si-au  pierdut prietenii  şi rudele ii resping. Din multele probleme grave create, problemele financiare par mai simplu de rezolvat. Atunci când un jucător compulsiv se alatura Jucatorilor Anonimi  şi intra in abstinenta , veniturile lor de obicei cresc şi nu mai există pierderile financiare  cauzate de jocurile de noroc, şi in foarte scurt timp, presiunile financiare începe să fie eliberate . Membri Jucatorilor Anonimi  au constatat că cel mai bun drum pentru redresarea financiară este prin munca si rambursarea datoriile noastre. Faliment, împrumutul și/sau împrumuturi de bani (planuri de salvare) în Jucatorii Anonimi  este în detrimentul recuperarii noastre şi nu ar trebui să aiba loc.

Problema cea mai dificilă şi mai mare consumatoare de timp cu care se va confruntata un jucator in abstinenta  este de  a aduce o schimbare propriului caracter . Majoritatea membrilor Jucatorilor Anonimi  privesc  acest lucru ca fiind cea mai mare provocare, la care ar trebuie să  lucreze imediat şi sa continue pe tot parcursul  vietii.

Cine se poate alătura Jucatorilor Anonimi ?

Oricine care are dorinţa de a se opri din jucat . Nu există alte reguli sau regulamente privind aderarea la Jucatorii Anonimi .

Cât costă să te alături Jucatorilor Anonimi ?

Nu există nici o evaluăre în legătură cu calitatea de membru al Jucatorilor Anonimi . Noul venit nu  semneaza  nimic şi se angajează cu nimic. Cu toate acestea, avem anumite cheltuieli legate de întâlnirile noastre de grup şi facilităţile noastre de servicii. Deoarece comunitatea noastra, a Jucatorilor anonimi, în mod tradiţional, s-a autosustinut, a refuzat orice contribuţie externa, aceste cheltuieli sunt suportate prin intermediul sprijinului  financiar voluntar al membrilor. Experienţa a arătat că acceptarea acestor responsabilitati financiare este o parte vitala a procesului nostru de crestere individuala si de grup.

De ce sunt anonimi membri Jucatorilor Anonimi ?

Anonimatul are o mare valoare practică în menţinerea unităţii în comunitatea  noastră. Prin practicarea anonimatului  la nivel de presă, radio, filme şi televiziune am eliminat posibilitatea ca faima si recunoasterea sa  fie acordată fiecarui membru ; prin urmare, nu ne-am  confruntat cu mari lupte interne pentru putere şi prestigiu , lupte care s-ar  dovedi extrem de daunatoare pentru unitatea noastră esenţială.

Anonimatul are o mare valoare în atragerea de noi membri, care ,iniţial, ar putea simti o anumita stigmatizare a problemei lor . Prin urmare, garantam noilor veniti  anonimatul pe care si-l doresc.

Mai important, am început să realizam că anonimatul are o semnificaţie spirituală extraordinară. Reprezintă o  amintire puternica  că trebuie sa plasam mereu principii deasupra personalitatilor.

Supravieţuirea noastră ca indivizi cere că renuntam la satisfacţia personală... astfel incat  mişcarea noastră a Jucatorilor Anonimi nu doar promoveaza , ci si încearcă să practice adevărata smerenie  şi printr-o smerenie si mai mare este posibil sa trăim în pace şi securitate pentru toţi anii care vor veni.

Este comunitatea Jucatorilor Anonimi o societate religioasă?

Nu. Membrii Jucătorilor Anonimi provin din randul multor credinţe religioase si deasemenea si din randul  agnosticilor şi ateilor . Având în vedere ca aderarea la Jucatorii Anonimi nu necesită  anumite convingeri religioase ca o condiție de aderare, aceasta nu poate fi descrisa ca o societate religioasă. Programul de recuperare al Jucatorilor Anonimi se bazează pe acceptarea anumitor valori spirituale, dar fiecare membru este liber să interpreteze aceste principii asa cum alege el