Back to top

Primele 90 de zile

Jucătorii Anonimi

 

Un set de sugestii despre intrarea în recuperarea din dependența de jocuri de noroc, bazat pe experiența jucătorilor compulsivi care au reușit deja să se elibereze din această capcană.

Cluj-Napoca, 2018

 

PREFAŢĂ

Venind La Jucătorii Anonimi, şi căutând ajutor cu adevărat, ai făcut probabil cel mai important pas din viaţa ta, până în acest punct.

Această broşură este alcătuită în aşa fel , încât să te ajute să treci de primele zile ale recuperării.

În pasajele următoare vei găsi sfaturi practice, încercate şi testate de-a lungul anilor de către mulţi jucători compulsivi.

Tot ceea ce îţi cerem e să păstrezi o minte deschisă, pe măsură ce parcurgi paginile acestei broşuri.

Până acum, viaţa ta (dacă eşti ca noi), era scăpată de sub control, fiind stăpânită doar de impulsul irezistibil de a juca. Tiparul pe care l-a urmat viaţa ta, nu poate avea decât următorul deznodământ: mizerie, dureri de inimă şi ruină financiară pentru tine şi pentru cei apropiaţi.

 Deci, modul de viaţă al Jucătorilor Anonimi ţi se va părea, evident, foarte diferit. Poate chiar înfricosător. Dar te putem asigura că acest mod de a trăi va duce la fericire, linişte sufletească şi stimă de sine.

Tot ceea ce se cere este o minte deschisă şi o dorinţă sinceră de a sta departe de următorul pariu, doar pentru ziua de astăzi.

Îţi urăm bun venit la Jucătorii Anonimi, şi te rugăm insistent să ceri explicaţii oricăruia dintre noi, dacă nu înţelegi ceva.

Acum nu mai eşti singur.

Acceptă mâna prieteniei!

 

1. AM ÎNVĂŢAT SĂ ASCULTĂM

Când am ajuns prima dată la Jucătorii Anonimi, credeam că principala noastră problemă era dezastrul financiar în care ne aflam.

Ştiam că acesta era cauzat de faptul că jucam, şi eram de asemenea conştienţi că banii sau lipsa lor stăteau şi la baza problemelor din alte domenii ale vieţii noastre. 

Din cauza acestui mod de gândire, credeam de asemenea, că dacă ne-am rezolva problemele financiare, totul ar reveni la normal.

Din păcate, nu a fost aşa.

Deşi, ne-a ajutat să ne punem ordine în finanţe, acesta s-a dovedit adesea cel mai uşor lucru de făcut, cu condiţia să fim oneşti cu noi înşine şi cu creditorii noştri.

Experienţa noastră a arătat însă că, până să ajungem la Jucătorii Anonimi, am reuşit să "dezvoltăm" şi o serie de defecte de caracter.

Era literalmente imposibil să jucăm compulsiv fără să "minţim sau să furăm, ori să evităm realitatea, evadând într-o lume a viselor, sau făcând toate astea la un loc".

Am aflat că încetarea jocurilor nu ne-a scăpat automat de aceste defecte.

Apoi, am ascultat pentru a învăţa cum să scăpăm de ele.

În primul rând, trebuie să le conştientizăm şi să le admitem. Aceasta necesită: Onestitate cu noi înşine şi la întâlnirile la care participăm. Acesta nu este un lucru uşor de făcut şi poate fi dureros, dar cu ajutorul întâlnirilor şi a naşului nostru, poate fi realizat, cu timpul.

Avem nevoie de o minte deschisă atunci când ascultăm un sfat, chiar dacă e direcţionat către un alt membru.

Iar în final, trebuie să fim dispuşi să aplicăm acel sfat şi să acţionăm în conformitate cu el, făcând schimbările care ni se cer.

Învăţând să ascultăm, pentru a cunoaşte modul în care alţi jucători compulsivi şi-au rezolvat problemele pe drumul recuperării, învăţăm să facem faţă problemelor pe care le vom întâlni inevitabil pe drumul nostru de recuperare.

 

2. ÎNŢELEGEREA ŞI APLICAREA PROGRAMULUI DE RECUPERARE DE 12 PAŞI

Când jucătorii compulsivi citesc pentru prima oară cei 12 paşi ai recuperării, reacţiile lor pot varia: (a) "E un lucru imposibil de făcut", (b) "Eu n-am nevoie să fac toate astea", (c) Cel mai des, unii sunt atât de bolnavi încât nici nu înţeleg ce li se cere, aşa că îi pun deoparte. Oricare ar fi reacţia, nu vă panicaţi.

Atunci când Puterea Superioară ne-a dat cei 12 Paşi, ne-a asigurat şi timpul necesar pentru a-i parcurge, mai bine zis, ne-a dat acelaşi timp tuturor - adică restul vieţii noastre.

Noi credem că Pasul 1 -"Am admis că eram neputincioşi în fața jocurilor, că nu mai eram stăpâni pe viaţa noastră" - este efectiv o precondiţie pentru restul Paşilor. Până nu admitem şi acceptăm că jocurile ne-au învins, nu avem cum să câştigăm, şi vom continua lupta cu dependenţa noastră.

Chiar şi acceptarea Pasului 1 în sine, poate scăpa oamenii de obsesia jocului, dar aşa cum s-a spus deseori, simpla încetare a jocului nu-i de ajuns. Aşa că, predecesorii noştri, în înţelepciunea lor, au elaborat ceilalţi 11 Paşi ai recuperării, care ne vor permite să trăim o viaţă normală şi decentă, şi să ne asumăm rolul în cadrul societăţii în care trăim.

La majoritatea întâlnirilor, se vor discuta, cât de des posibil, diferite părţi ale cărţii de bază a Jucătorilor Anonimi, toate referindu-se la un pas anume, sau la mai mulţi.

Încearcă să păstrezi o minte deschisă în cursul acestor discuţii.

Există un volum imens de cunoştinţe şi înţelepciune în încăperile Jucătorilor Anonimi. Şi nu numai că ele sunt disponibile tuturor, ci sunt oferite gratuit şi necondiţionat.

Dacă apare ceva ce nu înţelegi, sau un Pas pe care nu ştii cum să-l aplici în viaţa ta, întreabă orice membru, care se află acolo de mai demult.

El sau ei vor fi bucuroşi să te ajute.

Încercarea de a aplica cei 12 Paşi în viaţa ta poate fi un lucru frumos, iar recompensele sunt numeroase.

Te va ajuta să te cunoşti mai bine.

Te va pune la pace cu tine însuţi şi cu semenii tăi.

Îţi va aduce seninătate şi îţi va permite să-ţi conduci viaţa cu o anumită demnitate, respect de sine şi iubire de semeni.

 

3. STAI DEPARTE DE PRIMUL JOC - PENTRU O ZI

A înceta să joci e destul de simplu - nu pariezi. Simplu, da, dar nu şi uşor pentru un jucător compulsiv.

Când jucătorii în suferinţă ajung la Jucătorii Anonimi, gândul de a nu mai paria niciodată li se pare de neconceput. Până acum, speranţele şi visele lor erau dependente de "marele câştig". Acum, aceste vise şi speranţe le-au fost luate.

Jucătorii Anonimi ne învaţă că ar trebui să încercăm să ne trăim viaţa prin "fiecare zi la timpul ei". Deci asta înseamnă că ni se cere doar să stăm departe de primul pariu, pentru ziua de azi.

Nu trebuie să ne facem griji inutile pentru ziua de mâine, săptămâna viitoare sau anul viitor.

Putem trăi doar în prezent. Ziua de astăzi este tot ce avem.

Trebuie să ne dăm seama că nu putem face nimic legat de ziua de ieri sau cea de mâine, dar dacă avem o zi bună astazi, vom fi un pic mai puternici mâine.

Pe măsură ce se adună zilele fără jocuri şi încercăm să punem în aplicare cei 12 Paşi în viaţa noastră, îndemnul de a juca va slăbi.

Cu toate astea, trebuie să fim tot timpul în gardă, şi să observăm orice alunecare înapoi în vechile obiceiuri, orice semne de complacere, orice gânduri care ne pot veni în minte, spunându-ne că "jocurile nici nu erau un lucru chiar aşa de rău", că "poate ne-am vindecat" sau "poate că nu am fost deloc compulsivi - ci pur şi simplu nu am avut noroc".

Toate aceste gânduri sunt simptome ale bolii noastre, şi ne pot conduce înapoi la mizeria pe care ne-am străduit atât de mult s-o lăsăm în urmă.

Aceste gânduri nu sunt periculoase numai pentru membrii noi, sunt la fel de mortale pentru orice membru, indiferent de cât timp sunt liberi de obsesia jocurilor de noroc.

Nu uita, distanţa de ultimul pariu se poate mări tot mai mult, dar cea până la următorul rămâne mereu aceeaşi - suntem la numai un pariu distanţă de dezastru.

Dacă nu facem primul pariu, nu-l vom face nici pe al doilea.

Deci, dacă dimineaţa ne spunem "astăzi nu voi face nici un pariu", şi facem din ziua respectivă o zi bună, avem toate şansele să ne-o putem repeta şi în ziua următoare.

 

4. NU MAI TRĂI ÎN TRECUT

Mulţi jucători compulsivi se frământă în primele zile ale recuperării uitându-se în urmă la trecutul lor, împovărându-se cu sentimente de vinovăţie, remuşcări, gânduri despre banii pierduţi, oportunităţi pierdute sau lipsa progresului la locul de muncă.

Experienţa ne arată că dacă e să ne recuperăm, aceste lucruri trebuie lăsate în urmă şi trebuie să mergem mai departe.

Vinovăţia şi remuşcările ne pot paraliza. Acestea sunt foarte aproape de autocompătimire. Trebuie să ne străduim să le înlocuim cu acceptarea responsabilităţii, şi să ne reparăm greşelile faţă de alţii, acolo unde putem.

Banii pierduţi - trebuie să acceptăm că acei bani s-au dus.

Am sacrificat deja o cantitate considerabilă de timp şi bani încercând să-i recuperăm, fără succes.

Tot ce am obţinut a fost şi mai multă mizerie şi durere.

Oportunităţi pierdute - Dacă ajungem să acceptăm un mod de viaţă mai sigur şi mai prudent, vom avea mai multe oportunităţi, iar dacă suntem eliberaţi de jocuri şi trăim o viaţă utilă, vom fi în stare să profităm de ele, atunci când apar.

Cele vechi s-au dus, priveşte înainte către cele noi!

Lipsa progresului la lucru - Ceea ce se poate face în acest domeniu, depinde mult de vârsta şi abilităţile membrului respectiv.

Totuşi, indiferent de vârstă sau abilităţi, oricare membru poate deveni un muncitor mai bun.

Probabil că, pentru prima dată în ultimii ani, suntem capabili să ne concentrăm cum trebuie asupra cerinţelor postului nostru.

Ne putem canaliza energia folosită la jocuri spre sarcinile zilnice, şi apoi lăsăm restul în seama Puterii noastre Superioare.

În concluzie, experienta ne-a arătat, că dacă dorim să ne îmbarcăm pe o viaţă nouă, liberă de jocurile de noroc, şi de problemele şi mizeria generată de acestea, atunci trebuie să închidem cartea vieţii pe care o lăsăm în urmă.

 

5. UMPLEREA VIDULUI

Ne-am îndepărtat la câteva zile sau săptămâni de jocuri.

Viaţa a încetat să se mai înrăutăţească. Suntem cuprinşi de speranţă şi recunoştinţă. Dar, dintr-odată, găsim un gol imens în viaţa noastră - ce vom face cu timpul pe care îl absorbea obsesia noastră de jocuri?

Nu este o problemă uşoară, dar ea trebuie confruntată.

În primele zile, puţini jucători compulsivi au o imagine clară despre cât timp au petrecut cu jocurile de noroc.

Cei mai mulţi dintre ei iau în considerare timpul petrecut în cazinouri, sălile cu cărţi de joc, la curse, sau în faţa "banditului cu un singur braţ".

În realitate, acest timp reprezintă doar o parte din viaţa lor de jucător. Mai este timpul consumat pentru procurarea banilor pentru jocuri, a nopţilor nedormite din cauza gândurilor de a inventa minciuni, fie pentru a obţine bani, fie pentru a explica lipsa lor.

Minciuni pentru angajatorul nostru despre motivele lipsei de la locul de muncă, sau de ce un lucru nu a fost făcut.

Minciuni pentru partenera/partenerul nostru despre treburile noastre şi locurile unde am fost.

Pe şleau, jocurile de noroc ne dominau aproape toată viaţa trează. 

 

Acum, trebuie să umplem acest vid. Fiecare membru ar trebui să încerce să găsească o cale care i se potriveşte cel mai bine, dar e esenţial să şi găsească o astfel de cale. Mulţi membri participă la mai mult de o întâlnire pe săptămână. Unii îşi reiau hobby-uri demult uitate. Alţii se întorc la sporturi practicate pe vremuri. Sunt care îşi continuă studiile (acest lucru se poate face la orice vârstă).

Am sugera, de asemenea, un timp alocat reconstruirii vieţii de familie, sau a relaţiilor cu prietenii şi rudele, care ar fi putut suferi din cauza dependenţei noastre.

Acestea sunt doar câteva sugestii. Sperăm, că fiecare membru/membră va depune efortul propriu necesar pentru a umple vidul, şi făcând acest lucru, să-şi susţină şi să-şi intensifice recuperarea.

 

6. DISTREAZĂ-TE!

Recuperarea din jocul compulsiv este un lucru minunat, iar recuperarea fiecărui membru este o experienţă unică şi personală.

Cel mai sigur mod de a avea o recuperare bună şi durabilă este de a învăţa să te bucuri de ea. Aceasta poate părea ca ceva de la sine înţeles, dar există obstacole care, neluate în seamă, ne pot împiedica să savurăm acest miracol al nostru.

Unul e vinovăţia.

Atunci când viaţa începe să ni se îmbunătăţească, ne lăsăm uneori mintea să rătăcească printre faptele rele din trecut, şi dacă  zăbovim prea mult asupra acestora, vom începe să credem că nu merităm să ne recuperăm, iar aceste gânduri, dacă nu sunt împărtăşite, pot avea rezultate tragice.

Celălalt e resentimentul

Când venim prima oară la Jucătorii Anonimi, ni se sugerează să facem nişte schimbări foarte radicale în comportamentul nostru.

Unele le credem imposibil de făcut, altele că nu sunt necesare, sau pur şi simplu nu vrem să le facem.

Totuşi, le încercăm în primele zile, şi vedem că funcţionează (ştim că funcţionează!), şi astfel câştigăm un pic de timp liber de la jocuri.

Apoi, după o vreme, euforia libertăţii păleşte, şi dacă nu am învăţat să ne savurăm recuperarea, începem să ne punem întrebări de genul: "Până la urmă, de ce nu pot lua bani cu mine, dacă vreau?" - "De ce nu pot cumpăra eu un bilet la tombolă?"- sau "De ce nu mă pot uita şi eu la o cursă de cai la televizor?"

Începem să credem că preţul recuperării e prea mare, şi iarăşi, acest tip de gândire ne poate duce la tragedia recăderii.

Dacă e să ne menţinem recuperarea, în loc să ne împotrivim disciplinei pe care trebuie să ne-o impunem, ar trebui să ne bucurăm de multele recompense care ne revin şi sunt ale noastre - stima de sine, pacea sufletească, o viaţă fericită de familie, etc.

Deci, bucură-te de recuperarea ta! Dacă te simţi vinovat, alungă sentimentul, şi înlocuieşte-l cu responsabilitate!

Dacă te simţi plin de resentimente, gândeşte-te la toţi cei care te-au iertat, şi fii recunoscător că ai fost "selectat" să fii parte a miracolului care este programul de recuperare al Jucătorilor Anonimi - du-te şi bucură-te de el!

 

7. ACCEPTĂ BOALA CA ATARE!

Jocul compulsiv este o boală emoţională care nu poate fi vindecată niciodată, dar poate fi oprită pe bază zilnică.

Jucătorul compulsiv este o persoană care e dominată de un impuls irezistibil de a juca. Cuplat cu acest impuls este ideea obsesivă că se va găsi o cale nu numai de  a controla  jocul, ci şi de a-l face profitabil şi distractiv.

Noi, jucătorii compulsivi ne exprimăm deseori dorinţa de a ne opri din joc pentru totdeauna, dar în final, ne găsim mereu "înapoi în acţiune".

Pentru majoritatea dintre noi, există zile, săptămâni sau chiar luni, când suntem siguri că am recâştigat controlul.

Aceste intervale sunt urmate invariabil de perioade lungi de joc complet scăpat de sub control, în cursul căruia deteriorarea progresivă  a aproape fiecărui domeniu al vieţii noastre, devine evidentă.

Această deteriorare se manifestă cel mai acut în relaţiile cu soţia/soţul, rudele şi angajatorii.

De aceea, acceptarea naturii progresive a bolii, este vitală pentru a face posibilă recuperarea şi întoarcerea noastră la o viaţă normală, productivă şi plăcută.

 

8. PARTICIPĂ LA CÂT MAI MULTE ÎNTÂLNIRI POSIBIL

Este o vorbă la Jucătorii Anonimi: "Întâlnirile fac totul"

Te poţi întreba - "fac...ce anume?" Recuperarea! Întâlnirile fac recuperarea mai uşoară, mai puternică, şi mai bună.

Baza comunităţii constă în întâlnirile sale.

Prin împărtăşirea experienţei, puterii şi speranţei, credem că găsim forţa interioară, necesară pentru a stopa boala noastră pe o bază zilnică. Sugestia noastră este că în primele 90 de zile, e bine să mergi la cât mai multe întâlniri posibil.

Nu pentru că ai mai mare nevoie de ele decât noi, ci pentru că, cu cât te împaci mai repede cu această boală, cu atât îţi va fi mai bine.

De asemenea, alăturându-te Jucătorilor Anonimi, vei vedea evidenţele unui stil de viaţă care desigur, diferă foarte mult de cel cu care erai obişnuit.

Cu cât vezi mai mult, şi începi să înţelegi, cu atât acest mod nou de a trăi va deveni un real beneficiu pentru tine şi pentru familia ta. După cele 90 de zile, membrii de obicei îşi formează o rutină. Aceasta diferă de la membru la membru. Unii vor merge la mai multe întâlniri pe săptămână, alţii doar la una.

Alegerea îţi aparţine, dar am observat că majoritatea membrilor se duc la mai multe întâlniri pe săptămână.

Fiecare la al lui sau al ei, găsindu-şi nivelul cu care se simte confortabil.

Dar nu uita, "întâlnirile fac totul"!

 

9. IA CU TINE NUMAI BANII DE CARE CHIAR AI NEVOIE

Această sugestie ţi se poate părea greu de acceptat pentru moment, dar crede-ne, avem motive foarte întemeiate pentru asta.

În primele 90 de zile de recuperare, încă îţi cauţi drumul, încă încerci să te împaci cu această boală şi începi să realizezi că banii au şi altă îndeletnicire decât jocurile de noroc.

În această perioadă suntem foarte vulnerabili.

Ni s-a adus la cunoştinţă situaţia financiară în care ne aflăm (noi/familiile noastre), şi e atât de uşor să cădem în vechea capcană de a crede încă o dată, că jocul ne va rezolva rapid problemele financiare.

Acest vis e mult mai uşor de crezut, dacă avem bani mai mulţi în buzunar, decât ar trebui.

În minţile noastre, 10 lei devin foarte repede 100, iar cei 100 pe care-i avem devin şi mai repede 1000, şi înainte de a ne da seama, suntem înapoi iarăşi în vechiul "carusel".

Am învăţat din experienţă să nu ne expunem unor astfel de tentaţii, şi să folosim sugestiile de bază ale Jucătorilor Anonimi, luând cu noi numai suma de care avem nevoie pentru ziua respectivă.

Această sugestie mai serveşte unui scop, în ceea ce ne priveşte.

Mulţi dintre noi ne-am pus familiile în situaţii foarte dificile. Dacă ele văd că facem un efort real de a urma sfatul de bază, aceasta îi va linişti, iar lucrurile de acasă vor incepe să se îmbunătăţească.

Am descoperit încă o dată prin experienţă, că sprijinul familiei şi a întâlnirilor de la Jucătorii Anonimi, aceste stadii de început ale recuperării pot fi foarte plăcute şi utile.

 

10. DACĂ AI PROBLEME FINANCIARE, CERE DE LA JUCĂTORII ANONIMI BROŞURA "GRUPUL DE UŞURARE A PRESIUNII"

Un alt sfat pe care îl primim la începutul recuperării noastre la Jucătorii Anonimi, e să "ştergem tabla de tot", adică să-i spunem partenerei/partenerului totul. Aceasta poate părea o sarcină îngrozitoare pentru membrul nou, dar, oricât de dureros ar fi, este esenţial să acceptăm acest sfat şi să-l punem în aplicare, dacă vrem să ne recuperăm.

Este chiar uimitor, cum ne poate controla această boală, şi cum ne poate deforma judecata.

Mulţi membri ne-au povestit cum - atunci când s-a spart băşica jocului, iar ei debitau partenerilor lucrurile teribile pe care le-au făcut, şi datoriile pe care le-au acumulat din cauza jocului - se încăpăţânau să nu vorbească despre o anumită datorie.

Motivele explicate variază de la stânjeneală, ruşine, uitare, sau "mă gândeam că voi putea să o plătesc prin forţe proprii".

Noi credem că boala e cea care o ţine captivă pe victima sa.

Cât timp un jucător compulsiv are o datorie secretă, el sau ea păstrează deja o scuză gata făcută ca să poată juca în continuare.

Experienţa noastră arată că acest lucru e adevărat.

Un alt motiv pentru care îi spunem tot partenerului, este că în primele zile ale recuprerării noastre, avem nevoie de cineva care să se ocupe de banii noştri.

Vom avea probabil câţiva colegi de grup care să ne ajute să facem un buget, care, tot aşa, va fi de dorit să fie administrat de către partenera/partenerul nostru.

Dar cum poate fi plănuit sau administrat un buget realist, dacă nu dăm socoteală de toţi banii care ies afară?

De asemenea, dacă jucătorul intenţionează să plătească o datorie ascunsă, atunci venitul va trebui manipulat pentru a efectua acea plată.

E puţin probabil că aceasta se va putea face fără minciuni. Iar fără onestitate nu ne putem recupera.

 

11. FĂ-ŢI PRIETENI ÎN CADRUL COMUNITĂŢII

Majoritatea membrilor, pe când ajung la Jucătorii Anonimi, precis au avut deja mult de suferit de pe urma jocului lor.

Aceste efecte pot fi multe şi variate, dar cel mai comun este sentimentul teribil de singurătate.

De-a lungul anilor petrecuţi în mediul jocurilor de noroc, am format bariere în jurul nostru, izolându-ne de familie şi prieteni.

Am ajuns să credem că nimeni nu ne mai plăcea, ca să nu vorbim de iubire, iar acest sentiment de singurătate ne scufunda tot mai mult în lumea noastră de vise.

După o scurtă vreme în comunitate - dacă urmăm sfaturile primite - începe să se facă puţină ordine în viaţa noastră, iar minţile încep să ni se limpezească. Ajungem faţă în faţă cu noi înşine, şi nu întotdeauna ne place ceea ce vedem.

Acesta este momentul când avem nevoie de prieteni în grup.

Oameni care s-au confruntat cu probleme şi greutăţi similare, oameni care ştiu prin ce treci, oameni cu care te poţi simţi relaxat şi confortabil, şi care nu vor fi şocaţi sau stânjeniţi de nimic din ce ar auzi de la tine.

Când încetăm să mai jucăm, se formează de obicei un mare vid în viaţa noastră. Prietenii din Jucătorii Anonimi ne pot ajuta să umplem acest vid.

Ei ne pot ajuta să ne reconstruim viaţa socială, şi în primele zile, ne este mai uşor dacă socializăm într-o companie de nejucători.

A lega prietenii în cadrul Jucătorilor Anonimi, te poate ajuta în recuperare.

De asemenea, acest lucru conţine şi bonusul care înseamnă că poţi ajuta un alt membru să se recupereze, doar fiindu-i prieten.

 

12. DACĂ RECAZI ÎN JOCUL DE NOROC, DU-TE LA O ÎNTÂLNIRE SAU SUNĂ PE CINEVA DIN GRUP, CÂT MAI CURÂND POSIBIL

Dat fiind că grupul nostru este format din jucători compulsivi, este inevitabil ca unii să se întoarcă la practicarea jocurilor.

Din păcate, au fost cazuri în trecut, în care unii membrii s-au găsit într-o astfel de situaţie, şi nu s-au mai întors niciodată la comunitate.

Fie că le era ruşine, fie că aveau sentimentul că au dezamăgit pe cineva, sau din alt motiv, era evident că ceva îi împiedica să se întoarcă.

Nu lăsa ca asta să ţi se întâmple şi ţie! Dacă "aluneci", şi reiei jocurile, (iar noi sincer dorim să nu fie aşa), cât de repede poţi, du-te la o întâlnire, sau sună un alt membru. Nimeni nu se va uita la tine ca la cineva care a eşuat. Nimeni nu-ţi va spune că l-ai dezamăgit.

Noi suntem acolo ca să te ajutăm, nu să te judecăm.

Este o realitate, că la întâlnirile Jucătorilor Anonimi există mulţi membri, care, la un moment dat, s-au întors la jocuri.

Ei sunt cei norocoşi.Majoritatea dintre ei, trăiesc astăzi o viaţă fericită şi împlinită, eliberaţi de obsesia jocurilor, şi ororile generate de acestea.

Cei ne-norocosi sunt încă afară, jucând şi suferind.

Deci, dacă te întorci la jocuri, (şi nu ne scuzăm repetând asta), nu ezita să te duci la o întâlnire sau să suni pe cineva dintre noi, cât mai curând posibil.

 

13. VORBEŞTE-I PARTENEREI / PARTENERULUI DESPRE GRUPUL DE APARŢINĂTORI AI JUCĂTORILOR (GAM-ANON)... ÎI POATE AJUTA

Jucătorii compulsivi vin din toate ariile societăţii. Ei provin din ambele sexe şi din toate categoriile de vârstă.

Nu ne îndoim că şi tu, ca jucător compulsiv, ai pe cineva apropiat, care suferă din cauza jocului tău.

Cu acest gând, am vrea să îţi dăm nişte informaţii cu privire la comunitatea numită Gam-Anon.

Gam-Anon, deşi separată de Jucătorii Anonimi, are legături foarte strânse cu acesta, întrucât membrii ei sunt soţiile, soţii, iubitele/iubiţii, părinţii sau doar prieteni apropiaţi ai Jucătorilor Anonimi.

Suferinţa acestora este destul de diferită de cea a jucătorului.

Ei nu au nici un fel de control asupra adicţiei noastre.

Ascultând membrii Gam-Anon, am găsit că, în majoritatea cazurilor, oscilările lor de dispoziţie depindeau în mare măsură de deznodământul zilei jucătorului, şi că de fapt, de multe ori, ei/ele deveneau efectiv o extensie a dispoziţiei acestuia, urmarea fiind că, în mod trist( în unele cazuri) acolo unde exista cândva dragoste, n-a rămas decât ura şi amărăciunea.

Dacă adăugăm la asta confuzia şi lipsa de speranţă din ochii lor, ne putem da seama, de ce au nevoie şi ei de ajutor.

Gam-Anon nu te va opri din joc, dar am descoperit prin experienţa noastră, că ne-a fost de ajutor ca partenerii noştri să se recupereze, şi să ia parte la recuperarea noastră.  

Atunci când participăm la întâlnirile Jucătorilor Anonimi, iar partenerii noştri frecventează Gam-Anon, găsim o înţelegere şi o comunicare mai bună, pe măsură ce lucrăm la programul nostru şi ne împărtăşim experienţa în recuperare.